Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over de inktvisjes.
Hopelijk staat jouw vraag met het antwoord er ook tussen. Zo niet, neem dan een kijkje in de Facebookgroep. Daar kun je ook van alles vragen. Er is altijd wel iemand die je gauw antwoord geeft.

Welk garen mag ik gebruiken voor mijn inktvisje?

Gebruik enkel goedgekeurd garen van 100% katoen. Andere materialen zoals wol, acryl e.d. bevatten vezels die schade of allergieën kunnen veroorzaken en zijn niet geschikt voor inktvisjes voor couveusekindjes. De goedgekeurde garens vind je hier.

Ik heb niet zoveel geld om garen te kopen? Kan ik dan toch meedoen?

Iedereen draagt bij aan dit project op zijn eigen manier. Wil je maar 1 inktvisje maken dan is dat net zo welkom als een hele doos vol.
Het liefst hebben wij mensen die gedurende langere tijd (af en toe) inktvisjes blijven maken, omdat er steeds opnieuw kindjes geboren worden die een inktvisje goed kunnen gebruiken. Maar met 1 enkele inktvis zijn wij ook heel blij, want daar kan toch 1 kindje mee geholpen worden.
Als het kopen van garen een probleem is, probeer dan eens om je garen te laten sponsoren door bekenden. Er zijn al veel haaksters die dat doen. De sponsor mag dan bijvoorbeeld de naam geven aan de inktvis. Mensen die zelf niet kunnen haken of breien, vinden het vaak leuk om op deze manier toch een bijdrage voor de kindjes te kunnen leveren.
Je kunt ook vragen om gratis garen via oproepjes op bijvoorbeeld Marktplaats, weggeefsites, Facebook of het advertentiebord bij de supermarkt. Op die manier maak je gelijk ook reclame voor het project.
Je hebt niet veel garen nodig voor 1 inktvisje. Dus aan 1 bolletje of wat resten heb je al genoeg. Let wel op dat het goedgekeurd garen moet zijn.

Bij ons in huis wordt gerookt en/of wij hebben huisdieren. Kan ik dan toch meedoen?

Ja hoor, dan kun je ook meedoen. Geef het wel even aan als je je inktvis(sen) naar de ambassadeur stuurt. Dan kan zij die een keer extra wassen.
Het is fijn als je zelf de inktvis(sen) al een keer wast voordat ze naar de ambassadeur gaan.
Natuurlijk houd je je garen zoveel mogelijk uit de buurt van de rook en de dieren. Denk aan de kwetsbaarheid van de kindjes.

Welke haaknaald moet ik gebruiken?

Het is het beste om te haken met een haaknaald die een maatje kleiner is dan de maat die op de wikkel van het garen staat aangegeven. De inktvisjes moeten vooral strak gehaakt worden, zodat er geen gaatjes in komen waardoor vulling naar buiten kan komen en/of waar piepkleine vingertjes in kunnen komen vast te zitten.

Is mijn inktvisje groot genoeg?

Er is een minimum afmeting voor het breedste deel van het hoofdje: 4,5 cm. Bedenk dat de meeste couveusekindjes erg klein zijn en dat een te grote inktvis er dan ook weer niet bij past. Daarom worden inktvissen waarvan het hoofd langer is dan 10 cm helaas afgekeurd.

inktvis 10-7

Waarmee kan ik mijn inktvisje opvullen?

Gebruik synthetische vulling die gewassen kan worden op 60 graden en die snel droogt. Je kunt de vulling van een goedkoop kussen gebruiken of bijvoorbeeld: knuffelvulling (hobbyzaak), fiberfill, afzuigkapfilter, aquariumwatten.
Gebruik geen restjes wol, textiel of watten. Dat is te zwaar, droogt traag of klit samen bij het wassen.
Schapenwol is niet toegestaan vanwege het risico op allergie.

Moet de vulling in een panty?

De vulling in een dichtgenaaid stukje panty stoppen, is aangeraden omdat de vulling dan zeker niet uit het lijfje kan. Als je inktvis geen gaatjes heeft, is dat niet nodig, maar misschien voor de zekerheid toch beter.
De meeste ziekenhuizen stellen vulling in een stukje panty verplicht. Kijk in de lijst van ambassadeurs voor de bijzonderheden per ziekenhuis.

Maakt het uit welke kleuren ik gebruik?

Neen, dat maakt niets uit. De kleintjes kunnen nog geen kleuren onderscheiden, alleen contrasten. Dus maak je inktvis(sen) met de kleuren die je zelf mooi vindt.

Mag ik de inktvis versieren met een petje ed.?

Je mag creatief zijn en je inktvis versieren. Maar… overdaad is ook niet goed! Alles wat op de inktvis genaaid/geborduurd wordt, moet heel goed vastgemaakt worden tegen het lijf zodat er geen vingertjes (zo dun als lucifers) tussen kunnen. Sommige ziekenhuizen hebben liever geen opgenaaide versieringen. Kijk daarvoor even in de ambassadeurslijst.

Mag ik ook veiligheidsoogjes, kralen of knopen gebruiken?

Neen, veiligheidsoogjes, kralen of knopen mogen niet op de inktvissen aangebracht worden. Enkel gehaakte/geborduurde versieringen en ogen zijn toegelaten.

Mag er een geluid- of muziekdoosje in mijn inktvis?

Neen, muziekjes of geluidjes zijn niet geschikt voor couveusekindjes. De kindjes hebben voornamelijk rust nodig. De inktvisjes zijn geen speeltjes, maar bieden vooral vertrouwen.

Moet ik mijn inktvisje wassen?

Neen, je hoeft de inktvis niet zelf te wassen. De ambassadeur wast alle inktvissen op 60 graden met een neutraal of hypoallergeen wasmiddel. Daarna worden ze individueel verpakt.
Als er in huis gerookt wordt en/of als er huisdieren zijn, is het wel fijn als je de inktvis alvast een keer gewassen hebt voordat deze naar de ambassadeur gaat.

Ik kan niet haken/breien. Kan iemand me helpen?

Heb je problemen met het haken of breien dan kun je in de facebookgroep een vraag plaatsen. Er is altijd wel iemand die jouw vraag wil beantwoorden. Het is ook mogelijk dat iemand uit jouw buurt aanbiedt om je op weg te helpen. Hier op de website vind je ook veel tips, onder andere het filmpje: Inktvisje haken.

De tentakels van mijn inktvis krullen niet zo goed. Wat nu?

Vaak krullen de tentakels spontaan als je alleen door 1 lusje van het V-tje steekt. Mocht dat niet werken, probeer dan eerst of je de tentakels met je vingertoppen wat kan ‘helpen’ bij het krullen. Het is niet erg wanneer ze niet erg krullen. Het kindje heeft kleine handjes/vingertjes die rond de tentakels moeten passen. Belangrijk is dat de tentakels uitgerekt niet langer zijn dan 20 cm!
Meer haaktips vind je hier. En meer informatie over de tentakels vind je hier.

Mijn inktvisje is niet versierd. Wordt het dan wel aan een kindje gegeven?

Het is erg leuk om de foto’s met mooie exemplaren voorbij te zien komen. Veel mensen zijn extra gemotiveerd wanneer ze creatief kunnen zijn. Maar het heeft geen belang hoe de inktvis eruit ziet. De veiligheidseisen zijn belangrijk bij het goedkeuren van de inktvissen. De inktvissen worden door de ambassadeurs niet uitgekozen omwille van de look. Sommige ziekenhuizen hebben zelfs liever eenvoudige inktvisjes. Kijk daarvoor even in de ambassadeurslijst.

Ik wil een kaartje bij de inktvis maken. Welk tekstje moet erop?

Je mag zelf kiezen of je een kaartje bij het inktvisje voegt. Daar mag een naam voor de inktvis, een groet, een wens, jouw naam, jouw mailadres, … op. De ambassadeur verwijdert het kaartje voor het wassen. Daarna wordt het inktvisje verpakt en wordt het kaartje aan dat nieuwe zakje bevestigd samen met een standaard briefje met informatie voor de ouders.
Let op: sommige ziekenhuizen willen geen kaartjes bij de inktvisjes. Ook geen naamkaartjes.

Mag ik het inktvisje zelf naar het ziekenhuis brengen?

Neen, breng je inktvisje niet zelf naar een ziekenhuis.. Alleen de ambassadeurs brengen goedgekeurde en volgens de regels gewassen en verpakte inktvisjes naar de ziekenhuizen waarmee ze samenwerken. Je mag het inktvisje daar ook niet gaan afgeven voor de ambassadeur. Je spreekt met de ambassadeur via mail (zie ambassadeurslijst) af hoe het inktvisje bij de ambassadeur geraakt. Het naleven van deze maatregel is belangrijk om de ziekenhuizen niet onnodig te belasten en om het project zo niet in gevaar te brengen.

Kan ik een inktvisje kopen?

De inktvisjes zijn niet te koop. Wij zijn een vrijwilligersorganisatie die volledig gratis inktvisjes haakt voor couveusekindjes van de ziekenhuizen waarmee er een regeling werd getroffen. De inktvisjes en het patroon mogen niet verkocht worden. Het copyright daarvoor ligt bij de organisatie in Denemarken.

Ik wil een inktvisje cadeau geven aan een ander baby’tje. Mag dat?

Het zelf aanbieden van een inktvisje aan een baby zonder tussenkomst van een ambassadeur houdt een risico in en gebeurt volledig op eigen verantwoordelijkheid. De ambassadeurs controleren en keuren enkel inktvisjes die vrijwillig gehaakt werden voor één van de ziekenhuizen waarmee er een regeling werd getroffen.
De inktvisjes zijn geen speelgoed, maar hulpmiddelen voor kindjes die continu onder toezicht staan. Ze zijn dus niet geschikt als kraamcadeautje of voor oudere baby’s. Voor couveusekindjes kan 1 klein foutje aan een inktvisje levensbedreigend zijn.
Wij adviseren dus om het risico van het geven van een inktvisje aan welk kindje dan ook niet te nemen.

Ik wil mijn inktvisje versturen. Waar vind ik het adres?

Hier vind je een lijst met mailadressen van de ambassadeurs voor verschillende ziekenhuizen. Je mailt naar de ambassadeur om te vragen naar welk adres jouw inktvisje gestuurd kan worden.

Kan ik het inktvisje ook ergens afgeven zonder verzendingskosten te betalen?

Bij de meeste ambassadeurs mag je de inktvisjes ook thuis afgeven. Stuur daarvoor een mailtje naar de ambassadeur (zie ambassadeurslijst) met je vraag. Voor sommige ziekenhuizen zijn er ook inleverpunten met de ambassadeur geregeld. De ambassadeur kan je vertellen waar die zijn.

Ik stuurde mijn inktvis naar de ambassadeur. Wat gebeurt er nu?

De ambassadeur gaat je inktvis wassen en controleren. Als je erom vraagt, zal ze je laten weten of je inktvisje goedgekeurd werd of om welke reden(en) het afgekeurd werd. Je moet wel geduld opbrengen! De ambassadeurs werken niet binnen een bepaald tijdsbestek. Meestal posten de ambassadeurs ook een foto wanneer de inktvisjes vertrekken naar het ziekenhuis. Maar hierover gelden geen vaste regels en er is ook geen bepaalde tijd aan verbonden. Heb er begrip voor dat de ambassadeurs dit werk volledig vrijwillig doen. Ze hebben buiten dit project ook hun werk, hun privéleven en vele andere taken.
Als je snel wilt weten of je eerste inktvis is goedgekeurd, kun je het beste eerst vragen welke ambassadeur snel gaat wassen en keuren. Als een ambassadeur dat namelijk net gedaan heeft, kan het wel 1-2 maanden duren voordat ze dat weer gaat doen. De wasmachine gaat niet aan voor een enkele inktvis natuurlijk.

Kan ik dit project sponsoren met garen of andere middelen?

Als je wilt sponsoren in natura (garen, zakjes, wasmiddel, enzovoort) dan mag dat, maar je mag daarvoor in ruil geen reclame verwachten. Regel binnen dit vrijwilligersproject is dat er geen geld mee gemoeid mag zijn. Alles gebeurt 100% gratis, 100% vrijwillig en vooral: 100% zonder enige bijbedoeling.

Doet het ziekenhuis in mijn buurt ook mee?

Hier op de website vind je een lijst met de deelnemende ziekenhuizen.
Staat het ziekenhuis in jouw buurt er niet bij, dan kun je ervan uitgaan dat het zich niet bij ons project heeft aangesloten. Je bent dan zeker welkom om te haken voor een ander ziekenhuis, dat wel meedoet.

Ik wil in een ziekenhuis gaan vragen of ze ook inktvisjes willen ontvangen. Mag dat?

Neen, wij vragen om niet op eigen houtje naar een ziekenhuis te stappen. Het project komt in gevaar wanneer verschillende mensen los van elkaar zonder grondige voorbereiding bij een ziekenhuis binnenstappen. Dit zorgt voor verwarring en extra belasting bij de ziekenhuizen. De ziekenhuizen die niet op onze lijst staan, hebben besloten om zich niet bij ons aan te sluiten.

Krijg ik mijn inktvis terug als hij is afgekeurd? Dan kan ik hem aan een ander project geven.

Dat is alleen mogelijk in overleg met de betreffende ambassadeur.
De eventuele kosten van verzending of ophalen zijn dan voor je eigen rekening.
Je kunt ervan uitgaan dat alle afgekeurde inktvisjes een goede bestemming krijgen, binnen of buiten het ziekenhuis.

Waarom zijn jullie geen Stichting?

Degene die het project heeft opgestart in Denemarken heeft bepaald dat er met de inktvisjes geen geld gemoeid mag zijn. Daarom zijn en blijven wij een groep vrijwilligers die dit geheel op eigen kosten doet.
Elke stichting heeft te maken met geldstromen: een accountant, belastingen, onkostenvergoedingen enzovoort. Dus dat gaat niet samen met de basis van dit project.
In dit project mag op geen enkele manier geld omgaan, behalve het geld uit ieders eigen portemonnee.

wordpress stats

Bewaren

Bewaren