handje
Hier zie je een handje dat een tentakel van een van onze inktvisjes moet vasthouden. Stel je maar eens voor wat voor kindje daar bij hoort. Dan weet je dat er hoge eisen aan een inktvisje gesteld worden.

Kindjes op de neonatologie-afdeling liggen daar niet voor niks.
Deze kindjes zijn of (veel) te vroeg geboren, of (veel) te klein, of ziek of een combinatie daarvan.
De kindjes zijn daardoor heel kwetsbaar.

Om die reden moeten alle inktvisjes die bij de kindjes terecht komen aan heel strenge eisen voldoen.
De ambassadeurs zien er heel zorgvuldig op toe dat deze eisen nageleefd worden.
Voldoet een inktvisje niet aan alle eisen, dan wordt deze afgekeurd en gaat naar een andere bestemming dan een couveusekindje.

Natuurlijk vindt niemand het leuk om een afgekeurd inktvisje gemaakt te hebben.
Daarom raden wij je aan om eerst de onderstaande lijst met eisen heel goed door te nemen voordat je begint met haken.
Twijfel je dan nog of je eerste inktvisje helemaal goed is, dan kun je dat opsturen naar een ambassadeur ter controle.
Daarmee voorkom je dat er meerdere inktvissen afgekeurd worden om dezelfde reden. Dat zou toch heel zonde van je werk zijn?

Aan deze eisen moeten alle inktvisjes voldoen:

1. Het hoofdje moet op het breedste punt minimaal 4,5 cm breed zijn, zodat het niet in het mondje van een kindje kan passen. Dit geldt natuurlijk ook nog na het wassen (krimpen).
Meet dit dus altijd goed na. Er zijn 3 verschillende patronen, zodat je altijd het voor jou juiste patroon kunt vinden.  We raden aan om je beginrondje altijd minstens 5 cm doorsnede te maken.

2. Een gemiddeld couveusekindje past in een schoenendoos. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat het niet de bedoeling is dat de inktvis groter is dan het kindje zelf. Daarom hebben wij besloten dat het lijf van de inktvis niet langer mag zijn dan 8 cm.

3. De tentakels mogen uitgerekt niet langer zijn dan 20 cm.
Te lange tentakels zijn levensgevaarlijk voor kleine kindjes.
Tentakels hebben geen minimumlengte, maar de lengte moet natuurlijk wel in verhouding zijn met het lijf.

4. De vulling van je inktvisje moet van sneldrogend materiaal zijn vanwege bacteriegroei in vochtig textiel. Aangezien de inktvisjes gewassen moeten worden op 60 graden, moet ook de vulling daar tegen kunnen. Gebruik zoiets als: synthetische knuffelvulling (te koop bij zaken die hobbymateriaal verkopen), de vulling van een goedkoop hoofdkussen (te koop bij bijvoorbeeld Ikea, Leen Bakker, Kwantum en dat soort winkels), fiberfill en dergelijke.
Het is niet toegestaan om de inktvisjes te vullen met schapenwol, vanwege mogelijke allergische reacties daarop.
Ook de grijze Panda-vulling (met draadjes erin), de groene vijverfilterwatten en de kussenvulling van de Action zijn niet geschikt voor de inktvisjes.

5. De vulling mag niet door de gaatjes tussen de steken naar buiten kunnen komen. Als er pluisjes van de vulling in de longetjes van een kindje komen is dat levensbedreigend. Daarom moeten de inktvisjes strak gehaakt worden. Haak liefst met een haaknaald die dunner is dan op de verpakking van je katoen staat aangegeven. Is de vulling dan toch nog zichtbaar, dan moet deze in een stukje panty gedaan worden.
Veel ziekenhuizen stellen vulling in een stukje panty verplicht om elk risico te vermijden. Zie de lijst met ziekenhuizen en ambassadeurs.
Let er ook op dat de gaatjes tussen de steken niet zo groot zijn dat een babyvingertje (dat soms maar zo dun is als een lucifer) erin past.

6. Ook pluisjes van de katoen zijn natuurlijk erg gevaarlijk voor de kindjes. Daarom worden alleen inktvisjes goedgekeurd die van niet pluizende 100% katoen zijn gemaakt. Er zijn al een aantal garens door de ambassadeurs goed- en afgekeurd. De lijst hiervan, kun je hier vinden.
De meeste goedkope garens zijn gemaakt van korte (afval)katoenvezels en gaan daardoor gauw pluizen. De duurdere garens zijn gemaakt van lange vezels en pluizen daardoor minder snel of helemaal niet. Gemerceriseerde katoen heeft een speciale bewerking ondergaan, waardoor deze gladder is en niet pluist.
Synthetische garens (zoals acryl) of menggarens zijn niet toegestaan, alleen 100% katoen.

7. Alle onderdelen die je aan de inktvis maakt, moeten zo goed vastzitten dat ze ook na vaak wassen niet los kunnen raken. Besteed dus heel veel zorg aan het netjes vastzetten en het wegwerken van de afwerkdraden. Ook mogen er geen kindervingertjes tussen de lusjes kunnen komen. Dus altijd stiksteekjes maken over 1 haaksteek.
Om deze reden is het niet mogelijk om nog oogjes op de inktvis te maken als het lijf al gevuld en dicht is. Dan kun je de draden niet meer goed afhechten aan de binnenkant.

8. Al deze eisen moeten ook nog gelden na het wassen op 60 graden.

9. Let op: sommige ziekenhuizen stellen speciale eisen aan de inktvisjes die ze willen hebben. Deze eisen staan bij het desbetreffende ziekenhuis vermeld. Hou hier s.v.p. rekening mee voordat je besluit voor een bepaald ziekenhuis te gaan haken. Klik hier voor de lijst.

 

Bewaren

Bewaren

Spara